Jouw Wereldtijdpad

Speurtochten voor jonge wandelaarsGids en paspoort Wereldtijdpad

  • Wereldtijdpad, negen historierijke rondwandelingen in Twente en Salland - 145 pagina’s informatie over de historie, achtergronden, opzet en rondwandelingen van het Wereldtijdpad, rijk geïllustreerd, prijs € 7,50.
  • Paspoort Wereldtijdpad - 39 pagina’s voor jonge wandelaars met gebruikstips voor het Wereldtijdpad, ruimte voor het noteren van gebeurtenissen in o.a. jouw geboortejaar en het bijhouden van je WTP-logboek, geïllustreerd, prijs € 1,95.
Bestellen door een mail met naam en afleveradres te sturen naar info@wereldtijdpad.nl (geen bezorgkosten).

Wereldtijdpad verjaardagskalender

Wil je weten wanneer Rembrandt jarig was en wanneer de ‘vader’ Van Nijntje werd geboren?

Kijk dan op de Wereldtijdpad verjaardagsskalender.  

Je treft daar ook de geboortedagen van meer dan 360 andere historische personen!


Toen… wat heb je er aan?
Je kent ze vast wel. Mensen die het altijd over vroeger hebben. Over de oorlog. Over toen ze nog klein waren. Over iets ergs wat ze jaren geleden meemaakten. Over de tijd toen kinderen nog niet zo verwend en brutaal waren.

Denk je dan nooit: ‘Vroeger…? Wat zeur je nou. We leven nu. Denk aan morgen. Het gaat toch om de toekomst?!’ Gelijk heb je. Hoewel… Morgen, vandaag en gisteren hebben meer met elkaar te maken dan jij en ik soms denken.

Soms is het namelijk handig iets over vroeger te weten. Bijvoorbeeld om te begrijpen waarom er mensen zijn, die niets meer met elkaar te maken willen hebben. Of waarom Engels een wereldtaal is en niet Nederlands. Dat heeft trouwens maar weinig gescheeld, want New York heette vroeger Nieuw Amsterdam…

Enkele jaren geleden is in Amsterdam een slavernijmonument onthuld. Elk jaar komen er mensen naar toe om de afschaffing van de slavernij te herdenken en het onrecht dat veel zwarte mensen uit Afrika is aangedaan. Je vraagt je misschien af: ‘Waarom zo’n monument in ons land?’ Voor een antwoord is het handig dat je iets over vroeger weet.

Alles wat voor vandaag gebeurd is, noemen we geschiedenis. Als je langs het Wereldtijdpad loopt, lijkt het alsof je door de ‘tijd van toen’ loopt. Dat komt omdat langs het pad jaarpaaltjes staan met daarop gebeurtenissen van vroeger, te beginnen bij jaar 1.

Er zijn jongens en meisjes die al dat ‘gedoe’ over vroeger maar saai vinden. Maar als je het leuk vindt om te ontdekken hoe dingen van toen nog steeds hun stempel op onze tijd zetten, is het reuze interessant. Denk eens in dat bijvoorbeeld internet niet was uitgevonden en Amerika niet was ontdekt, dan zou jouw wereld er nu heel anders uitzien.