Wandeling Oosterhof (6 km)

Wandelkaartje  

Rondwandeling Oosterhof begint in het centrum van Rijssen. Voor de eeuwenoude Schildkerk, pal naast de Wilhelminaboom, staat de monumentale jaarpaal 1. Hij markeert het begin van het Wereldtijdpad én het begin van onze jaartelling. Links van de Wilhelminaboom staat het startpaneel met routekaart en gebruiksaanwijzing. De wandelroute loopt links langs de kerk.

De jaarpaaltjes met informatiekubussen wijzen de weg. Al gauw verlaat je de stad – de bisschop van Utrecht verleende Rijssen in 1243 stadsrechten – en passeer je de fraai gerestaureerde havezate De Oosterhof.

Daarin is sinds 1989 het Rijssens museum gevestigd. In een van de bijgebouwen is het Internationaal Brandweermuseum ondergebracht. Na het verlaten van het landgoed loop je over landwegen naar de Enterstraat. Vandaar gaat het Wereldtijdpad via bospaden naar het Rijssens Leemspoor: restant van een smalspoorlijntje dat herinnert aan de tijd dat Rijssen een bloeiende baksteenindustrie had.

Vanaf dat punt loop je via een verbindingsroute terug naar het startpunt.


Tijdvak
De eerste 160 jaar van onze jaartelling: de jaren 1 tot 160. De tijd waarin de Romeinen oppermachtig zijn met keizers als Augustus en Nero. Het Colosseum, dat aan 50.000 toeschouwers plaats biedt, wordt feestelijk geopend. Dwars door wat nu Nederland heet loopt de noordgrens van het Romeinse Rijk.

De Bataven komen rond het jaar 70 in opstand. Een paar jaar later zaait de Vesuvius dood en verderf: negen steden aan de baai van Napels (Pompeii!) worden bedolven onder as en lava.

Aan de andere kant van de wereld treffen we een ander immens rijk aan: China. Hofbeambte Cai Lun vindt er het papier uit. En in het Midden-Oosten wordt een prediker uit Nazareth ter dood veroordeeld…

Startpunten
Voor jaar 1 naar 160: Gemeentehuis, Schild 1, Rijssen.
Voor 160 naar jaar 1: Rijssens Leemspoor, Markeloseweg 78b, Rijssen.

Themawandelingen (voor beschrijving aanklikken)

Leven als een Romein
De Romeinen (speurtocht)
Op pad met de Romeinen
Puzzelwandeling

Fietstochten (voor beschrijving aanklikken)
Fietsdagtocht 1 - Rijssen rond (25 km)

Verbindingsroute
Van Rijssens Leemspoor naar Gemeentehuis:
- Op het eindpunt rechtsaf: Markeloseweg.
- Bij de rotonde rechtdoor: Markeloseweg (gaat over in Verlengde Oranjestraat).
- Bij T-spiltsing rechtdoor: Oranjestraat.
- 1e weg links: Kerkstraat.

Van Gemeentehuis naar Rijssens Leemspoor:

- Rechts langs de Schildkerk: Kerkstraat.
- 3e weg rechts: Oranjestraat.
- Op T-splitsing rechtdoor: Verlengde Oranjestraat.
- Deze gaat over in de Markeloseweg.
- Op rotonde rechtdoor: Markeloseweg.
- Na 800 m startpunt Rijssens Leemspoor.

Impressie
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting